BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sivut

tiistai 17. elokuuta 2010

Olipa kerran pirttis, joka luki naistenlehtiä..


Otsikko kertookin mistä aion tänään jorista. Nimittäin naistenlehdistä.

Aina tietyin väliajoin kaikki lehdet tuntuvat pursuilevan laihdutusjuttuja. Aina joulun jälkeen pitäisi karistaa joulukilot, ennen kesää pitää päästä rantakuntoon ja kesän jälkeen hankkiudutaan loma-ajan herkuttelun seurauksena kertyneistä kiloista eroon.
Ja kun laihdutushulabaloo laantuu, paasataan siitä kuinka pitää oppia rakastamaan kehoaan sellaisena kuin se on ja jaadajaadajaa.
Kuinka uskottavaa tämä on niiden "laihdutapaskalaihdutamissäitsekurision"-juttujen jälkeen..?
Minä ainakin pääasiassa sivuutan nämä jutut sen kummemmin syventymättä. Usein en jaksa lukea edes kuvatekstejä, pelkkä otsikon ja muutaman ensimmäisen rivin lukeminen riittää.

Nyt on tosiaan "kesäkiloista eroon"-kausi ja näitä juttuja tulee luettuakin. Osa pistää naurattamaan, mutta kyllä joissain noiden hömpänpömppä-lehtienkin jutuissa piilee totuuden siemen silloin tällöin vaikkei uskoisikaan

MeNaisten numerossa 31 on laihdutusekstra ja kansi huutaa "Nyt lähtee 5kiloa!"
Avaan lehden ajatellen, että ekstrasta ei ole mitään iloa:

Ekstra alkaa kuntoiluvaatteiden esittelyllä. Tietty malli on laiha kuin mikä ja vaatteet näyttävät hyviltä tämän päällä. Kuvittelen itseni nuo releet päällä ja itseinho iskee välittömästi.
Pysyttelen mielelläni jatkossakin tutuissa ja turvallisissa t-paidoissa, liian isoissa huppareissa ja lököttävissä kollareissa.

Toinen juttu onkin mielenkiintoisempi. Heti ensimmäiseksi silmille rävähtää kysymys: "Mistä saisi motivaatiota kokonaiseen elämänmuutokseen?"
Hyvä kysymys. Tiedän, että viikon tai kahden "tehodieeteistä" ei ole mihinkään ja että on muututtava pullahiirestä henkilöksi, joka katsoo mitä suuhunsa laittaa.
Juttu antaa viisi vinkkiä siihen, kuinka saa pidettyä motivaatiota yllä:

1. Päätä itse.
Kysy itseltäsi: Miksi laihtuminen on minulle tärkeää?
Miten haluaisin elämänmuutoksen toteuttaa?
Voinko oppia jotain muutoksesta?

2. Listaa hyödyt.

Mitä ihanaa elämänmuutoksesta seuraisi?
Tee motivaatiolista jääkaapin oveen ja kirjoita, mitä ilonaiheita painonhallinta sinulle antaa.

3. Kasaa työkalut.

Uskoa omaan onnistumiseen voi vahvistaa monin tavoin:
onnittelemalla itseään pienistä suoristuksista tai pyytämällä kannustusta puolisolta tai ammattilaiselta.

4. Hanki kohtalotovereita.

Tutkittu juttu: ryhmässä painonhallinta on tehokkaampaa. Etsi oma porukkasi työpaikalta, kuntokeskuksesta ja työväenopistosta, tai kasaa tuttavista jengi yhteiseen projektiin.

5. Varaudu takapakkeihin.
Vastoinkäymisiä tulee elämässä ja laihduttamisessa aina. Kun suhtaudut niihin kärsivällisesti etkä heitä hanskoja tiskiin repsahdusten kohdalla, olet ässä.
Vaikka vinkit on annettu oikeasti terveeltä kantilta ja niitä pitäisi myös tarkastella sieltä käsin, arvatkaa kaksi kertaa teenkö niin? En, vaikka pieni ääni päässä kiljuukin, että minun kyllä pitäisi.
Vain kohta 5 on kovin hankala minulle, muut ovat helppoja.. Miten sitä se muutaman sadankin gramman painonnousu jaksaa aina vetää mielen matalaksi..? Se on kuitenkin vain muutama hassu gramma, ei koko kilo. Ja edes kilon väliaikainen painonnousu ei merkkaa oikeasti mitään.
Kuten huomaatte, tiedän kyllä tuon, mutta se ei silti tunnu pääkopassa hyvältä - tai edes siedettävältä.


Seuraavaksi on juttu kolmesta eri naisesta ja heidän painonhallinnastaa. En jaksa lukea. Vaikutti tylsältä minun makuuni.
Tämän jälkeen on aukeaman verran juttua eri kuntoilulajeista. Perushuttua, esitellään rauhallisia, rentoja ja rääkkilajeja sekä muutamia lajeja, joissa on päämäärä (esim. juoksukoulu). En ole niin tehokuntoilija eikä minulla ole rahaa maksaa kuntosalilla käynnistä tms, joten ei tästäkään paljoa hyötyä minulle ole, jos "tuota olisi kiva kokeilla joskus"-ajatuksia ei lasketa.

Laihdutusekstra päättyy viikon kevyeen ruokalistaan, josta bongasin pari ohjetta joita voisi kokeilla pienoisella muuntelulla...
Purjo-perunasosekeittoa voisi kokeilla, mutta mietin voisikohan perunan korvata jollain muulla.. Alan pohtia onkohan bataatti yhtään perunaa parempi vaihtoehto...
Myös kuuma kurkkukeitto herätti mielenkiinnon alhaisen kalorimäärän vuoksi.


Viimeisimmässä MeNaiset-lehdessä (numero 32) on puhetta erilaisista terveyttä mittaavista testeistä.
Tämä oli mielestäni oikeasti ihan mielenkiintoinen.

Kehonkoostumusanalyysistä olen kuullut ennenkin ja olisin oikeasti todella kiinnostunut menemään moiseen.
[lainaanpa taas lehteä kertoessani, että mikä onkaan kyseessä:
"Kehonkoostumuslaitteella tehtävä analyysi, joka mittaa muun muassa rasvan ja lihasten määrän kehossa, kehon nestepitoisuuden, luun massan, vatsaontelorasvan määrän sekä lepoaineenvaihdunnan kalorinkulutuksen. Analyysin teki kuntokeskuksen personal trainer."]
Lehti väittää, että analyysin saa kolmellakympillä, mutta edellisessä asuinkaupungissa lysti kustansi vähintään 50e. Tämän paikkakunnan hinnoista en tiedä... Jos kolmellakympillä selviää, niin voisipa osan jonkun kuun opintolainasta hassata tuollaiseen.


Kehon ikä-kartoitus taas on ihan uusi juttu minulle.
Kartoitusta kuvaillaan näin: "Kunto- ja terveyskartoitus, joka arvioi keskeisten hyvinvointimääreiden ja omanikäsen vertailuryhmän perusteella, minkä ikäinen keho on. Mitataan muun muassa verenpaine, rasvaprosentti, liikkuvuus, lihaskuntoa ja kestävyyskunto lepotestillä. Liikunta-ammattilaisen tekemä."
Eipä oikein sytytä. Se vähäinenkin mielenkiinto, joka heräsi kuvausta lukiessa, karisi välittömästi nähtyäni hinnan: 95e.

Viimeisenä esitellään lifestyle check-elintapakartoitus.
Tästäkään en ollut ikinä kuullut.
Ja mitäs tästä sanotaan? "Terveystarkastukseen ja haastatteluun perustuva elintapojen ja sairausriskien kartoitus, jossa selvitetään muun muassa sukurasitteet, terveysriskit ja elintavat. Kartoituksen tekevät sairaanhoitaja, ravitsemusterapeutti, personal trainer ja lääkäri."
Juu, ei ole meikäläisen heiniä pätkääkään. Eipä kiinnosta tavata ko. henkilöitä syömisasioiden merkeissä.
Tuntuu, että tämä on muutenkin suunnattu lähinnä vanhemmalle väelle?
Hintaa moisella on muuten huikeat 580euroa, johon voi tulla lisämaksua jos asiakas haluaa lisätä kartoitukseen vaikkapa verikokeita tai kehoanalyysin.

Lisäksi jutussa mainitaan muutama pikkutesti, joka antaa osviittaa kehon terveydestä ja jotka voi tehdä netissä:

Testaa painoindeksisi, syömis- ja liikuntatottumuksesi, 
rasvojen saantisi, suolan määrä ravinnossa ja energiantarpeesi.
Testaa juomistottumuksesi ja nikotiiniriippuvuutesi.

Testaa riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen.


Testaa sokerin- ja kuidunsaantisi.
Testaa kalsiuminsaantisi.

Että sellaista tällä kertaa. Olenko minä mummoutumassa, kun moisia lueskelen? o_O

ps. aamupaino 56,0. Oikeaan suuntaan ollaan siis menossa.

2 ajatusta:

Heli kirjoitti...

et oo mummoutumassa! mäki aina tykkään kattoo tollassii :D

pirttis kirjoitti...

hyvä kuulla etten ole ainut :D